WINE vs. JAPANESE SAKe




🍷W I N E V S. S A K E🍶


did you feel fishy smell when you take seafood with wine...? especially raw seafood?

シーフードを食べるときにワインを飲んで、生臭さが気になったことありませんか?特にお刺身などの生魚のときです…


on the other hand, i think you may not feel bad smell of fish when you are having sake✨

一方で、日本酒を飲んでいる時には魚の生臭さはあまり感じられないのではないでしょうか?


i don’t mean sake must be drunk when you have seafood because i am sake lecturer & sommelier😂

i would like to suggest which one to drink when you have it😉

日本酒学講師/国際唎酒師だから日本酒を飲ませようとしているわけじゃなくて(笑)どんなシーフードを食べるときに日本酒が良いのか・ワインが良いのかお話したいと思います❣️



🐟fresh white/red meat fish 生の白身/赤身の魚

if it is carpaccio or anything with heavy sauce, wine would be better🍷

カルパッチョや味が濃いソースがかかっている場合はワインのがおすすめです

if you have it with salt and/or soy sauce, sake would be better🍶

お塩やお醤油で食べるときは日本酒の方が合うでしょう!


🦪fresh clam/shell/oysters 生のオイスターなどの貝類

definitely sake!!!🍶

絶対日本酒の方が合います!!!


🍤deep fried seafood 揚げた海鮮もの

again, if the sauce is heavy, wine would be preferred but some wine won’t match with mayonnaise... sake will be good but do not choose junmai dai ginjo

because the flavor is too sensitive...

濃いソースであればワインの方が良いですが、マヨネーズのときは合うワインを選ばないといけないので難しいんです…日本酒も、純米大吟醸だと味わいが繊細すぎるので合わないですね…


♨️steamed seafood 茹でたお魚

both wine and sake will be good😉

ワインも日本酒もどちらも合います✨


🍡grilled seafood 焼き魚

this is very tricky, usually western style grilled seafood is cooked less and japanese style grilled seafood is cooked well even a bit burnt. so if the seafood is not grilled well, both wine and sake will be good but cooked well then sake is better.

これは焼き具合によるので難しいところなのですが、和食の焼き魚のようにしっかり焦げ目がつくまで焼いている場合は日本酒ですね〜。ほどよい焼き具合であればワインもいいですね!



both wine and sake would make your meals more enjoyable😋 food pairing has basic rules but it is always depends that’s why i love it🥰

ワインも日本酒も共通しているのは、食事をより楽しいものにしてくれることです💓食べ物とのペアリングは基本的なルールはあるものの、一皿一皿によって変わるので、だから楽しいんですよねー!



Posted on Instagram @ayumi_and_sake |6 JAN 2020

© FOREVER by AYUMI AND SAKE get inspirations from sunrise at 6am in Tokyo