WHY BREWED ALCOHOL IS ADDED INTO JAPANESE SAKE?



🎈GO THE EXTRA MILE🎈


please check the previous post as well😉

前回のポストもぜひご覧ください✨


i’ve received some questions regarding “distilled alcohol” so i’d like to share with you my answer💬

醸造アルコールについてご質問をいただいたので

こちらでも内容を共有させていただこうと思います!


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SAKE HAS 2 TYPES📌

premium or non-premium = table/daily sake


日本酒は超ざっくり分けると2種類✌️

プレミアムか、それ以外か


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sake is wine = brewed alcohol, and the alcohol is there by natural fermentation. then how come “distilled alcohol” is added?

日本酒はワイン=醸造アルコール飲料ですから

自然な発酵でアルコールができてるはずなのに

なんでわざわざ醸造アルコールを足すの?

と思われる方はとても多いです。



it seems like diluted, and very high alcohol percentage...

なんだか薄めたみたいだし、

アルコール度数も高そう…


since the distilled alcohol is added, it shouldn’t be premium...

アルコールを足してるなんて

プレミアムじゃないじゃん…



in fact, this method: adding distilled alcohol is developed about 2-300 years ago🏯

でも実はこれ江戸時代に始まる

画期的な日本酒づくりのひとつなんです💡


there is the fermentation process to have alcohol, but fermentation can make things spoiled🦠

アルコールをつくるには発酵が必要なのですが

発酵ってつまり、うまくいかないと腐るということ😱


there were no chiller and no aircon last time, it is very difficult to control the fermentation as well as keep the quality👾

冷蔵庫もなければエアコンもない大昔、

発酵をコントロールすることも

品質を保つことも至難の技でした。。


but once they add distilled alcohol which was actually SHOCHU, it can stop the fermentation process and keep quality👏👏👏

この醸造アルコール、元々は焼酎でした🌟

そして焼酎をいれたら発酵を止められて

品質も保てるようになったんです🙌


the flavor became more flowerish and shaper, it was not only for quality control🥁

華やかな香りやキレなんかも生まれて

品質保持のためだけではなく

おいしさにも貢献したそうです😋


unfortunately, we do have histories that some breweries used too much distilled alcohol to increase the percentage of alcohol as well as the amount of sake🙈 however, no one do that nowadays⛑

事実、醸造アルコールで度数を高めたり

量を増やしたりすることも行われていましたが

それは過去の話で今はありません😅



if you have chance to drink sake made with distilled alcohol, don’t hesitate to try🥰

醸造アルコールが入っているからと敬遠せず

いろいろなお酒を楽しんでみてくださいね🍶



Posted on Instagram @ayumi_and_sake |2 APR 2020

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