WHAT IS YEAST?



🍩ENTHUSIASM IS THE YEAST THAT RISES THE DOUGH🍩


brewing sake needs many good bacteria😳

日本酒をつくるにはたくさんの菌が必要です🤭


i’ve explained about KOJI in previous posts, so today would be KOBO = YEAST🥖

前回と前々回は麹菌のお話をしたので

今日は酵母(こうぼ)についてです🍞


the main ingredients of sake are rice, malted-rice (and distilled alcohol)🍚 and actually malted-rice is selling in supermarket in japan💁‍♀️

日本酒をつくるのに必要な材料は

お米と米麹(あと醸造アルコールのときも)ですが

実は米麹って普通にスーパーで売ってるんです🔥


so just mix rice and malted-rice with water!

japanese people makes sake at home?!

じゃあスーパーで米麹買ってきて

お米とお水と混ぜれば家で日本酒作れちゃうじゃん!✨


but no... it’s illegal for now in japan... and need bacteria🥺

そうは問屋がおろしませんね😅

大人の事情でおうちでお酒を作ることが

今はまだ違法なのでダメです🙅‍♀️

そして、そもそも菌がないと作れません😔


yes, need the yeast for sake🍶

日本酒用の酵母という菌が必要なんです⚡️


to get alcohol, we need yeast to eat sugar🍫

アルコールをつくるには

酵母に糖を食べてもらわないといけないんです🍭


and at the same time, yeast will make the nice aroma of sake💞 different yeast makes different aroma💄

そしてそのときに日本酒のいい香りが生まれます🥰

香りは酵母によって個性があるんです🍎


most of the japanese sake breweries get yeast from brewing society of japan👍 the character of aroma depends on yeast so they select differently for each concept😉

酵母はほとんど「協会」と呼ばれるところから

もらって日本酒をつくっています⛱

日本酒好きの方なら「協会酵母」とか

「7号酵母」はたまた「きょうかい9号」なんて

ラベルに書いてあるのを見たことがありませんか?


the flavor of western wine depends on grapes, but sake is more for brewing method🏹

ワインはぶどうの品種が味の決め手ですが

日本酒はつくり方で味が変わります🎯


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日本酒オタクのおもてなし英語

〜日本酒とワインの違いって?外国人に英語で日本酒を説明しよう!

https://ej.alc.co.jp/entry/20200408-sakeotaku-1


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there are many many aspects to finalize the flavor of sake🧩 follow me to get updates🥰

他にもいろんなことが味をきめるので

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Posted on Instagram @ayuim_and_sake |21 APR 2020

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