WHAT IS SEIMAIBUAI?



🎨WITH GOOD BASICS YOU’LL HAVE ENDLESS OPTION🎨


the main ingredient of sake is rice🍚

日本酒のメインの材料はお米🍙


before i explain about the differences among premium sake, i’d like to share with you about rice🌾

プレミアムな日本酒の違いを説明する前に

お米のお話をさせていただきますね〜😉


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🚩MAIN 2 TYPES OF PREMIUM SAKE🚩

🚩プレミアムな日本酒2種類🚩


🍚JUNMAI TYPE 純米タイプ

🍞HONJOZO TYPE 本醸造タイプ



🗻8 TYPES OF PREMIUM SAKE🗻

🌸プレミアムな日本酒 8種類🌸


1️⃣JUNMAI 純米

2️⃣JUNMAI GINJO 純米吟醸

3️⃣JUNMAI DAI GINJO 純米大吟醸

4️⃣HONJOZO 本醸造

5️⃣GINJO 吟醸

6️⃣DAI GINJO 大吟醸

7️⃣TOKUBETSU JUNMAI 特別純米

8️⃣TOKUBETSU HONJOZO 特別本醸造


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have you seen the rice plant?

皆さん、田んぼは見たことありますよね?


it looks like this こんな感じですよね👇

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white part of the rice is in the brown color husk. usually we remove the husk then eat. brown rice is also after removal of the husk💡

お米の白い部分は茶色い殻に包まれていて

普通はこの殻を取り除いたものを食べています😋

玄米ももちろん、殻をとったあとのものです!


brown rice contents more nutritions compared with white rice🥗 which means outside part of the rice contains more components☀️

玄米の栄養価が高いことはご存知かと思いますが

つまりお米は外側ほど成分が多いです✨


so if the outside part of the rice is removed, taste will be more clear💍

なのでお米の外側を削り落とすほど

味がクリアになるんですね〜🏹


this is called SEI MAI BUAI = RICE POLISHING RATE

those who wanna take sake sommelier licence, this word is the must to remember😳

このお米を削った状態のことを

「精米歩合(せいまいぶあい)」といいます。

ラベルとかで見たことありません?

唎酒師になりたい方はテストに出るから覚えてね笑


the tricky part is which rate it mentions💥

ただ、わかりづらいのがパーセントの表示🙄


for example, 例えば

⁉️SEI MAI BUAI 60% 精米歩合60%

say bye-bye to 40% of the rice

the size of the rice becomes 60% and it is used for brewing

お米の粒の40%にバイバイして

元の大きさの60%のサイズになったお米の粒で

お酒を造る


feel free to let me know if above is not clear as it is the key point for 8 types of premium sake🙏

プレミアムな日本酒8種類のキーポイントの部分なので

よくわからなかったらもっと説明します!!!

お気軽にコメントください🙇‍♀️



Posted on Instagram @ayumi_and_sake |4 APR 2020

© FOREVER by AYUMI AND SAKE get inspirations from sunrise at 6am in Tokyo