WHAT IS KOJI MOLD? (2)



🚀BREAK THE MOLD🚀


the ingredients of sake are rice, malted-rice/rice, malted-rice & distilled alcohol🍶

日本酒をつくるのに使う材料は

「米、米麹」または「米、米麹、醸造アルコール」


malted-rice = rice with bacteria🦠 

but the bacteria is good one😉

米麹=カビが生えたお米👾

でも、カビはカビでも良いカビです✨


the name of bacteria is KOJI/KOUJI🦕

カビの名前は「麹(こうじ)」です🚧


koji mold is one of the most important mold in japan🇯🇵 it has been used for 1300 years😳

麹は日本でも超大事なカビのひとつ!

他のカビのことはよく知らないけど笑

なんと1300年くらい前から使っていたとかいないとか。


following japanese foods/condiments can be made thanks to koji mold in addition to sake🥰

日本酒の他にもこんな食べ物などが

麹のおかげでつくられています💁‍♀️


💮MISO お味噌

💮SOY SAUCE お醤油

💮VINEGAR お酢

💮MIRIN (Sweet Seasoning) みりん

💮AMASAKE 甘酒 (non-alcohol sake)


those are key ingredients for oishii japanese food😋

日本人の食卓に欠かせないものばかりです💕


koji mold helps the ingredients to be ready to make alcohol = fermentation🚀

麹のおかげで大豆やお米などが

発酵したり、その結果アルコールをつくったりします👏


also, one of the key taste of japanese food, UMAMI can be stronger thanks to koji mold🍣

日本食のポイントである旨味も

麹のおかげでより引き出されたりもします🍙



oh you are still worried about it is bacteria...?

カビって聞くとなんだか嫌だ…と思っちゃいますか?



not only japanese eats malted-food, it’s everywhere in the world. for example, blue cheese is very obviously malted but many people loves it right?

日本人だけがカビの生えたものを食べているのではなく

世界中にカビの生えた食べ物があります☝️

たとえばブルーチーズなんて

めちゃくちゃカビ生えてますよね?


living with mold is one of the wisdom of the human, eat well and stay well❣️

カビと共に生きるのは人間の知恵なんです✨

昔の人ありがとう〜笑

おいしい食事や飲み物で楽しく過ごせたらいいですね🥰


………………………………………………………………………


\ 好評連載中 /

日本酒オタクのおもてなし英語

〜日本酒とワインの違いって?外国人に英語で日本酒を説明しよう!

https://ej.alc.co.jp/entry/20200408-sakeotaku-1


………………………………………………………………………



Posted on Instagram @ayumi_and_sake |17 APR 2020

© FOREVER by AYUMI AND SAKE get inspirations from sunrise at 6am in Tokyo