SOMMELIER ≠ SPONGE



🍶 S O M M E L I E R ≠ S P O N G E 🧽


#besakesommelieris back!!!lol

#国際唎酒師になろうを思い出したかのようにやります🙇‍♀️笑


i am very sorry because i make people misunderstand... yes, i can usually drink more than other people💮

BUT

the persons are sommelier doesn’t mean they can drink a lot🤭

私が大酒飲みなばかりに(笑)

誤ったイメージを持たれてしまっていたら

本当に申し訳ないのですが

唎酒師 イコール 大酒飲みではありません🚫


in fact, sake brewers as well⚠️

実は、お酒を作る方だって

たくさん飲めるとは限らないんです🍙


”I LIKE SAKE BUT CAN’T DRINK A LOT.”

don’t worry, it doesn’t matter to be a sommelier✨

「日本酒は好きだけど、たくさん飲めないし、唎酒師なんて…」

唎酒師になるのに飲める量はあまり関係ありません🙌


when sommeliers do tasting, they split out the sake after they taste it⛲️

なぜなら、テイスティングでは、飲み込まず、口に含んで味を確認したら、吐器に出しちゃうからなんです🥤


also, the INTERNATIONAL KIKISAKE-SHI exam has 3 parts and you will try 2 sake for tasting parts only✌️

また、国際唎酒師の試験は3次までありますが、テイスティングの試験で飲むのは2種類のみ🍶


you won’t get drunk😆

(actually some examinee did ask me to give them more😂)

なので酔う心配もありません✨

(むしろもっとくれ!といってくる受験生もいたくらいです笑)


you love sake? japanese food? culture?

why not you try❣️

you will have deeper understanding of japan through sake🌸

日本酒が好き、日本食が好き、日本文化が好き…

世界の人にも伝えられるようになりませんか?💕

日本酒を通じて、日本の魅力をもっと知れますよ💁‍♀️


BTW.


in japanese, we call the person who can drink is

ザル SHIEVE 🥣 because no matter how much sake they drink, never get filled up😂

ちなみに英語で大酒飲みのことは、ザルではなく

よく吸収できるということでスポンジと呼ぶそうです笑


the academic knowledge is important to be a sommelier,

but i think it’s also fun to know those “sake cultural differences” to enjoy drinking🥳

国際唎酒師になるには

もちろん学術的な知識も大事ですが

私個人としてはお酒を楽しく飲んでもらいたいので

こういう飲み会で盛り上がりそうな話題も

常に仕入れておきたいと思っています😎



Posted on Instagram @ayumi_and_sake |1 NOV 2019

© FOREVER by AYUMI AND SAKE get inspirations from sunrise at 6am in Tokyo