SECRET OF FIRST RANK SAKE



🥇S E C R E T  O F  F I R S T  R A N K  S A K E🥇


this post is continued from my previous post😊

前回の続きです!



did you know that sake was ranked last time instead of classification like junmai dai ginjo, honzojo etc?

知っている方も多いかと思いますが、

昔の日本酒の分け方は純米や本醸造ではなく、

「一級」「二級」なんていうランキングだったんです…!


oh it sounds easier for you to select sake?!

please read until the last then...😏

その方が、美味しいお酒がすぐにわかってよくない?

と思われる人もいるかもしれませんが、

ぜひ最後まで読んでください…🙏


————————————————————


the regulations sake ranking/classifications are set by japan tax agency since they charge liquor tax.

日本酒のランキング/種類分けは政府機関である

国税庁が担当しているとお話しました😉


until 30 years ago, sake was ranked like

“1st grade”, “2nd grade” by them🥇🥈🥉

約30年くらい前までは日本酒は国税庁によって

「一級」「二級」等とランク付けされてたんです。


❓what is the criteria❓

❔どうやって級をわけてたのでしょうか❔


first, sake brewery must submit their sake to the appraisal committee.

まず、お酒を評価してくれる会議に

出すことから始まります☝️


then if the sake quality meets the criteria, it can be “1st rank” sake....

そして品質が基準を満たしていれば

「一級」を名乗ることができました。。。


actually there are so called “special grade” which is higher than “1st grade” so if the sake quality meets the “special grade” then it can be that.

「特級」というのも聞いたことがありませんか?

「一級」よりも上のランクとしてあって

こちらも基準を満たせば名乗ることができました。。。


however, the exact criteria was not really disclosed but it is said that the sake taste among “special grade” and “1st grade” were quite similar...

ところが、「特級」も「一級」も個性がなく

似たような味のお酒ばかりになっていたんだそうです。


also, all big breweries has higher ranks...

そして、高いランクには大きな酒蔵さんばかり…


————————————————————


don’t you think something not right?

i will post about this again!

なんだかおかしい気がしてきませんか?

続きはまた投稿するので是非ご覧ください!



Posted on Instagram @ayumi_and_sake |17 JAN 2020

© FOREVER by AYUMI AND SAKE get inspirations from sunrise at 6am in Tokyo