SAKE IS NOT ONLY ONE TYPE



🍶SAKE IS NOT ONLY ONE TYPE🍶


which sake do you like?

junmai dai ginjo? or honjozo?😋

皆さんはどんな日本酒がお好きですか?

純米大吟醸?それとも本醸造?


sake has 2 types mainly👯

日本酒は大きく分けると2種類あります💁


premium or non-premium = table/daily sake😂

プレミアムかプレミアムじゃないか、

ってざっくりすぎますね笑


the official name of “premium” one is very long in japnese... i don’t think so you can remember especially if you are drinking now...lol

この"プレミアム"という言い方は

公認の講師が教えてしまうと本当はダメかも…

といつも悩ましいのですが、、

だって正式名称長くて難しいんですもん。。

酔っ払ってたら絶対に覚えられません😇笑


premium type sake is called

“TOKU TEI MEI SHO SHU” in japanese🤪

「特定名称酒(とくていめいしょうしゅ)」と言います💬


fyi, if you wanna take kikisake-shi (sake sommelier) exam, you must remember this words😱

ちなみに唎酒師になりたい方はテストに出るので覚えておいてくださいねw


then how about non-premium (table/daily) sake?

じゃあプレミアムじゃない方はどうでしょう?


it is called “TOKU TEI MEI SHO SHU IGAI”

“IGAI” means “NOT” or “OTHER THAN~”

so the japanese name means “other than premium”...😯 trust me, the japanese tax agency somehow use this...lol

「特定名称酒以外」と言います…え?適当?

いや、本当に国税庁が使ってる言い方なんです…

適当なのは私だけじゃないみたいで安心😌



you may feel like “why not have premium sake!” but actually non-premium ones are not bad and reasonable💰 in fact, more than 40% of sake japan exports to overseas is non-premium range💡

せっかくならプレミアムな特定名称酒を飲みたい!

と思われるかもしれませんが、

実は造られている日本酒のおよそ6割は

プレミアムじゃないほうなんです👀

味は何より価格もお手頃です☀️



of course premium sake is more instagrammable, but i don’t want you to limit yourself to drink sake~🥺

プレミアムな方が映えるかもしれないけど

だからといって日本酒を飲む機会を

減らして欲しくないんです…!



now, i know your question😎

さて、ここで疑問に思うかと思いますが…


what is the point to differentiate?🤨

何が違うのか?ですよね👥


it’s gonna be a long story📜 please follow me and get update again😜

それを話し始めると長くなるのでまたお話します😉



Posted on Instagram @ayumi_and_sake |30 MAR 2020

© FOREVER by AYUMI AND SAKE get inspirations from sunrise at 6am in Tokyo