Q&A: how to open sparkling sakesuch as cloudy, unpasteurized and undiluted one? (UNPASTEURIZED)



💬Q & A 💬


i’m gonna answer another question i received on twitter!

ツイッターで#日本酒オタクに聞きたいに

ご質問いただいたことをお答えします✨


++++++++++++++++++++++++++++++++++++


how to open sparkling sake

such as cloudy, unpasteurized and undiluted one?

濁り生原酒のような活性の日本酒は

どうやって開栓するのが正解ですか?


++++++++++++++++++++++++++++++++++++


i guess you may question like this...

WHAT IS CLOUDY? UNPASTEURIZED? UNDILUTED?

そもそも生原酒とか活性ってなに…?

と疑問に思う方も多いと思います🤔


to answer this question, let me explain to you with few posts📚

この質問そのものを理解してもらうために

何回かにわけて説明していきたいと思います😉


WHAT IS UNPASTEURIZED❓生ってなに


do you have milk in your chiller now? if yes, please check the label🥛

突然ですが、いま冷蔵庫に牛乳入っていますか?

もしあったら牛乳パックを見てみてください🐄


you may find the word, "pasteurized" on the label👀

どこかに「殺菌」という風に書いてあると思います


you know milk is easy to get spoilt. so the milk products are usually heated to kill unwanted germs inside to keep the good quality for a long time💪

牛乳って腐りやすいですよね・・・

だから、売っている牛乳は

悪いバイキンを殺すために

熱を加えて殺菌しているんです🥊


as for sake, it is the same, to keep the good quality for a long time, most of the sake is heated before they sell🔥

長持ちさせるために

日本酒も同じく売る前に温めてるんですね☝️


so how about unpasteurized (non-heated) sake?

では、温めてない生の日本酒って

どうなんでしょうか?


this heating process is important to keep the quality, but the fresh aroma and flavor would be gone at the same time... so, if the sake is not heated (unpasteurized) you can enjoy fresh taste🍊

温めると品質は保てるものの、

出来立ての新鮮な香りや味わいが飛んでしまいます

だから生のお酒はフレッシュさを楽しめるんです✨


however, the quality control of non-heated (unpasteurized) sake is not easy so most of the sake is pasteurized💁‍♀️

生のお酒は管理が難しいので

ほとんどの日本酒は温めて殺菌しています👾


there are few types of unpasteurized sake, but for now you can just remember as long as sake "NAMA" then it has fresh taste😉

「生」にもいろいろあるのですが

日本酒はいちいちややこしいので笑

とりあえず「生」とついてたら

フレッシュな味わいと覚えておくと

楽しみが広がると思います😆


…………………………………………………………………………


世界で日本酒がブーム?

外国人が好む日本酒タイプを英語で診断しよう!

https://ej.alc.co.jp/entry/20200521-sakeotaku-4


…………………………………………………………………………



Posted on Instagram @ayumi_and_sake |24 MAY 2020

© FOREVER by AYUMI AND SAKE get inspirations from sunrise at 6am in Tokyo