Q&A: how to open sparkling sakesuch as cloudy, unpasteurized and undiluted one? (GENSHU)



💬Q & A 💬


i’m gonna answer another question i received on twitter!

ツイッターで#日本酒オタクに聞きたいに

ご質問いただいたことをお答えします✨


++++++++++++++++++++++++++++++++++++


how to open sparkling sake

such as cloudy, unpasteurized and undiluted one?

濁り生原酒のような活性の日本酒は

どうやって開栓するのが正解ですか?


++++++++++++++++++++++++++++++++++++


i guess you may question like this...

WHAT IS CLOUDY? UNPASTEURIZED? UNDILUTED?

そもそも生原酒とか活性ってなに…?

と疑問に思う方も多いと思います🤔


to answer this question, let me explain to you with few posts📚

この質問そのものを理解してもらうために

何回かにわけて説明していきたいと思います😉


WHAT IS GENSHU❓原酒ってなに


literally, GENSHU means “original sake”

原酒の「原」って原点の原ですよね✏️

原点のお酒ってどんなものなんでしょうか?!


alcohol % of sake is usually higher than wine, it’s around 15%. but GENSHU is higher like 18% or even 20%😳

日本酒ってワインよりも強くて

だいたいアルコール度数が15%くらいあります🍷

でも、この原酒になると20%なんてものも😱❤️


you may think making GENSHU should be very special way💮 but it’s NOT❌

原酒って特別なつくり方なんだ!

と思われがちですが、違うんです🤦‍♀️


as i said above, it is “original” which means NON-GENSHU actually added water to dilute before bottling❄️

最初に「原点のお酒」と言いましたが、

原酒じゃないお酒って実はお水で薄めてるんです🌞


of course not because the sake breweries are nyao (stingy)😂 adding water will stop unwanted fermentation in the bottle to maintain good quality💯

もちろん酒蔵さんたちがケチだからではなく笑

お水を入れることで

お酒がこれ以上発酵しないようにして

品質を保っているんです🙌


so that is why the alcohol % is high and you can enjoy the “original” = non-diluted taste😋

水で薄めてないからオリジナルの味、

そしてアルコール度数も高いんですね〜👏


on the other hand, since most of the sake is added water but people enjoy, when you feel sake is too strong then it is absolutely ok to drink as on the rocks or add water by yourself😉

多くの日本酒がお水を足してから出荷されていて

それを美味しい!と思って飲んでいますよね❣️

もし日本酒を飲んでいて「ちょっと強いな…」

なんて思ったらオンザロックにしたり

自分の塩梅でお水を入れるのは全然OKなわけです☝️


take it easy and kanpai~🍶

日本酒をむずかしく考えず

楽しく飲んでもらえたらうれしいです☺️


…………………………………………………………………………


世界で日本酒がブーム?

外国人が好む日本酒タイプを英語で診断しよう!

https://ej.alc.co.jp/entry/20200521-sakeotaku-4


…………………………………………………………………………



Posted on Instagram @ayumi_and_sake |29 MAY 2020

© FOREVER by AYUMI AND SAKE get inspirations from sunrise at 6am in Tokyo