Q&A: how to open sparkling sakesuch as cloudy, unpasteurized and undiluted one? (CLOUDY)

💬Q & A 💬
i’m answering the question i received on twitter!
ツイッターで#日本酒オタクに聞きたいに
ご質問いただいたことをお答えします✨
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how to open sparkling sake
such as cloudy, unpasteurized and undiluted one?
濁り生原酒のような活性の日本酒は
どうやって開栓するのが正解ですか?
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i guess you may question like this...
WHAT IS CLOUDY? UNPASTEURIZED? UNDILUTED?
そもそも生原酒とか活性ってなに…?
と疑問に思う方も多いと思います🤔
to answer this question, let me explain to you with few posts📚
この質問そのものを理解してもらうために
何回かにわけて説明しています😉
WHAT IS CLOUDY❓にごりってなに
most of the sake you have seen or tried is transparent, right?
日本酒を見たり飲んだりするとき
ほとんどのお酒が透明ですよね🧊
sake is made from rice, but you cannot see rice inside the liquid... where is the rice gone? or does it melt inside?
日本酒はお米からできていると言うのに
お酒の液体の中にお米は見当たりませんね🤔
お米はどこへ消えたのでしょうか?!
それともお酒の中に溶けちゃったのか?!
rice doesn’t totally melt inside sake, brewery uses cloth🧵 they put sake mash in the cloth and press to separate rice and liquid🥊
お米はお酒の中に溶けてしまったのではなく笑
袋に入れてお米と液体をわけるんです☝️
when breweries use loose cloth, some rice can pass through wholes so the sake becomes cloudy, which is called NIGORI in japanses⛅️
このとき、袋の穴が大きめのものを使うと
お米が穴を通り抜けて液体と一緒に混ざって
にごり酒になるんです⛄️
generally, you can enjoy rice taste more when you drink cloudy sake but it always depends on the sake😋 don’t think that all cloudy sake is the same, please enjoy the differences✨
にごり酒はお米の味が楽しめるイメージがありますが
お酒によって本当に表情が違って面白いので
皆さんもいろいろ試してみてくださいね😆
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世界で日本酒がブーム?
外国人が好む日本酒タイプを英語で診断しよう!
https://ej.alc.co.jp/entry/20200521-sakeotaku-4
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*it’s different from DOBUROKU but i’ll talk about it in future😊
*どぶろくともまた違うので、またいつかお話します
Posted on Instagram @ayumi_and_sake |31 MAY 2020