Q&A: how to open sparkling sakesuch as cloudy, unpasteurized and undiluted one? (CLOUDY)



💬Q & A 💬


i’m answering the question i received on twitter!

ツイッターで#日本酒オタクに聞きたいに

ご質問いただいたことをお答えします✨


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how to open sparkling sake

such as cloudy, unpasteurized and undiluted one?

濁り生原酒のような活性の日本酒は

どうやって開栓するのが正解ですか?


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i guess you may question like this...

WHAT IS CLOUDY? UNPASTEURIZED? UNDILUTED?

そもそも生原酒とか活性ってなに…?

と疑問に思う方も多いと思います🤔


to answer this question, let me explain to you with few posts📚

この質問そのものを理解してもらうために

何回かにわけて説明しています😉


WHAT IS CLOUDY❓にごりってなに


most of the sake you have seen or tried is transparent, right?

日本酒を見たり飲んだりするとき

ほとんどのお酒が透明ですよね🧊


sake is made from rice, but you cannot see rice inside the liquid... where is the rice gone? or does it melt inside?

日本酒はお米からできていると言うのに

お酒の液体の中にお米は見当たりませんね🤔

お米はどこへ消えたのでしょうか?!

それともお酒の中に溶けちゃったのか?!


rice doesn’t totally melt inside sake, brewery uses cloth🧵 they put sake mash in the cloth and press to separate rice and liquid🥊

お米はお酒の中に溶けてしまったのではなく笑

袋に入れてお米と液体をわけるんです☝️


when breweries use loose cloth, some rice can pass through wholes so the sake becomes cloudy, which is called NIGORI in japanses⛅️

このとき、袋の穴が大きめのものを使うと

お米が穴を通り抜けて液体と一緒に混ざって

にごり酒になるんです⛄️


generally, you can enjoy rice taste more when you drink cloudy sake but it always depends on the sake😋 don’t think that all cloudy sake is the same, please enjoy the differences✨

にごり酒はお米の味が楽しめるイメージがありますが

お酒によって本当に表情が違って面白いので

皆さんもいろいろ試してみてくださいね😆


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世界で日本酒がブーム?

外国人が好む日本酒タイプを英語で診断しよう!

https://ej.alc.co.jp/entry/20200521-sakeotaku-4


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*it’s different from DOBUROKU but i’ll talk about it in future😊

*どぶろくともまた違うので、またいつかお話します



Posted on Instagram @ayumi_and_sake |31 MAY 2020

© FOREVER by AYUMI AND SAKE get inspirations from sunrise at 6am in Tokyo