JAPANESE SAKE RANK METHOD BECame "type"



🥇R A N K  D O E S N’ T  C O N F E R  P R I V I L E D G E🥉


this post is continued from my previous post😊

前回の続きです!


did you know that sake was ranked last time instead of classification like junmai dai ginjo, honzojo etc?

昔の日本酒の分け方は純米や本醸造ではなく、

「一級」「二級」なんていうランキングだったんです…!


oh it sounds easier for you to select sake?!

please read until the last then...😏

その方が、美味しいお酒がすぐにわかってよくない?

と思われる人もいるかもしれませんが、

ぜひ最後まで読んでください…🙏


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“special grade” and/or “first grade” sake were mostly produced by big sake breweries so this led end consumers felt BIG BREWERIES SAKE ARE THE BEST🌟

「特級」や「一級」の日本酒が

大きな酒蔵さんのものばかりになり

消費者は大きな酒蔵さんのお酒こそが美味しい!

と感じるようになりました🤔


however, those sake which were not ranked “special grade” and “first grade” from small/local breweries slowly became popular among end consumers because of the quality💪

しかし、小さな地元の酒蔵さん達は

その品質の高さから

こういったランキングに頼らずに

地道に人気を取り戻していきます😉


finally, in 1992 (just 28 yeas ago!), this grade ranking method has been stopped using💥

そして1992年(たった28年前🤭)に

このランキング制度は廃止となりました。


YES! sake is no longer by ranking, sake use JUNMAI DAI GINJO etc to classify👯

そして、純米大吟醸などという名称で

ランキングからタイプ別の制度に変わったのです🍶✨


therefore, it is wrong if you think JUNMAI DAI GINJO is the best rank, because those classifications are not to rank sake🙅‍♀️

ですから、純米大吟醸が一番良いお酒だ!というのは

ランキング制度をやめてタイプ別にした経緯からも

正しい表現だとは言えないのです‼️


of course “special/first grade” sake were good quality, i’m not saying that those grades are not correct...

もちろん「特級」や「一級」のお酒は

実は品質が悪かったとかそういう話ではなく、、


now end consumers can enjoy sake more with more variety which we can understand😊

こうして消費者の方にもわかるようなタイプ別になり、

より日本酒が楽しく飲めるようになったんですね💮


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BUT... this classification such as JUNMAI DAI GINJO is still difficult and confusing for end consumers especially for non-japanese😱

とはいえ、純米大吟醸なんて言われても、

ぶっちゃけよくわからないですよね。。


that’s why I, the certified “drinker,” am here for you to know more better😂

なので私は日本酒学講師として皆さまのお役に立てれば幸いです🙏



Posted on Instagram @ayumi_and_sake |21 JAN 2020

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