BETTER QUALITY, HIGHER TAX...



🏆B E T T E R  Q U A L I T Y,  H I G H E R  T A X💸


this post is continued from my previous post😊

前回の続きです!


did you know that sake was ranked last time instead of classification like junmai dai ginjo, honzojo etc?

昔の日本酒の分け方は純米や本醸造ではなく、

「一級」「二級」なんていうランキングだったんです…!


oh it sounds easier for you to select sake?!

please read until the last then...😏

その方が、美味しいお酒がすぐにわかってよくない?

と思われる人もいるかもしれませんが、

ぜひ最後まで読んでください…🙏


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”first grade” and the higher rank ”special grade” sake we're mostly produced by big breweries...

and the taste of them were very similar...

大きな酒蔵さんの日本酒ばかりが

「特級」や「一級」にランクされ

味も似たり寄ったりであった過去…


actually, “special grade” sake was taxed specially high and “1st grade” sake was taxed high too💥

実はこの「特級」のお酒には

税金が特別高く課せられていて

「一級」も高い酒税を払う必要があったんです🔥


because special sake can sell expensive mah.

so should be able to pay more tax right?

特別なお酒なら高く売れますよね?

そしたら税金も高くしていいよね?という理論(ざっくりw


this ranking was started to protect end consumers to have sake with proper quality last time. because there were over 8000 breeds in japan and some of them was selling very bad quality sake...

8000を超える酒蔵があった時代、

金儲け主義の品質の悪いお酒を売る酒蔵が

出てきてしまっていたそうです。

そこで、このランキング制度を作り、

一般消費者に安心を届けようとしました。


however, it slowly becomes just to have better branding of sake for breweries and collect more tax for government🤭

ところが、酒蔵さんにとってはブランディングのため、

政府にとっては税金をもっと回収するため、、

制度がだんだんと形骸化してきてしまったのです🤫


it shouldn’t be like that mah😔

rank sake for nothing...

それじゃだめですよね。。

ランキングにしてる意味。。


so small and/or local breweries started ignoring this ranking system, they don’t mind to be lower rank because the quality is there but they can serve to end consumer more reasonable price

そこでいわゆる地酒を作るような酒蔵さんたちは

美味しいお酒をつくって手頃な価格で届けるために

ランキング制度から距離を置くようになっていったんです…


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i will post about this again!

続きはまた投稿するので是非ご覧ください!



Posted on Instagram @ayumi_and_sake |18 JAN 2020

© FOREVER by AYUMI AND SAKE get inspirations from sunrise at 6am in Tokyo