80% of japanese sake is water



🌏WATER IS THE DRIVING SOURCE OF ALL NATURE🌏


sake is made from rice🍚

日本酒はお米からできている🍙


therefore, many people ask me about rice💬

ですからお米についてはよく質問されます💁‍♀️


however, 80% of sake is actually water🌊

しかし、日本酒の80%はお水です☔️


so the taste of sake also depends on the water as i’ve explained about water on my previous post😉

なのでお水も日本酒の味わい

結構影響を与えているんですよ〜☝️


all water in japan is considered “soft” compared with other countries🌍 so to get to know what is “soft” and “hard” i recommend you to try volvic (soft) and evian (hard)⛰

日本のお水は世界からみたら軟らかいお水

いわゆる「軟水(なんすい)」なので

いきなり比較するとわかりづらいのが正直なところ…

水が軟らかいのか硬いのかを知るのに

まずおすすめの方法はボルビックとエビアンを

飲み比べてみることです🛀

ボルビックが軟水で、エビアンが硬水です😆


one of the way to see the differences among japan water is whether it is softer than volvic or harder than volvic☝️

そして軟水のボルビックを基準にして

お水がもっと軟らかいのか硬いのかを判断できると

日本のお水の違いがわかってくるかもしれません✨



🌧SOFTER than volvic ボルビックよりも軟らかい水

intend to sweet and gentle taste

甘口でなめらかな味わいになりやすい


☂️ HARDER than volvic ボルビックよりも硬い水

intend to dry and sharp taste

辛口でキリッとした味わいになりやすい



besides the softness/hardness of the water, the water used for sake is special—the water quality must be better than tap water😳 such as less iron and less manganese because those unwanted elements may make sake not tasty😵

軟水が硬水かはさておき、

日本酒に使うお水は水道水よりも

厳しい基準があります💥

鉄やマンガンといわれる日本酒の味わいを損ねる成分が

少なくなければならないんです👾


most sake breweries uses underground water, therefore, the quality management is strictly done🙌

多くの酒蔵さんは伏流水(ふくりゅうすい)という

地下のお水を使って日本酒を作るので

お水の品質管理もばっちりされてます💮


beautiful taste of sake comes from the beautiful water in japan😊

おいしい日本酒はおいしいお水があるから

というお話でした🕺


…………………………………………………………………………


「ほろ酔い」って英語でなんて言う?

外国人に日本酒の種類や特徴を英語で説明しよう

https://ej.alc.co.jp/entry/20200423-sakeotaku-2


…………………………………………………………………………


#日本酒オタクに聞きたいのハッシュタグをつけて

TwitterやInstagramに投稿された中からPick upして

ENGLISH JOURNAL ONLINEの連載で

詳しく解説させていただきます💬

鍵アカの方はDMでもどうぞ!

皆様の投稿お待ちしております💓



Posted on Instagram @ayumi_and_sake |28 APR 2020

© FOREVER by AYUMI AND SAKE get inspirations from sunrise at 6am in Tokyo